Στείρωση των κατοικίδιων :γιατί πρέπει να γίνει;

Στείρωση των κατοικίδιων :γιατί πρέπει να γίνει;

Όλοι έχετε ακούσει τον κτηνίατρο σας να προτείνει να κάνετε στείρωση στα κατοικίδια σας. Όλοι οι ιδιοκτήτες το έχετε αναρωτηθεί, έχετε τους ενδοιασμούς σας και τις επιφυλάξεις  σας. Ας αναλύσουμε λοιπόν τους λογούς που επιβάλλεται να γίνει η στείρωση , αλλά και τις οποίες ιδιαιτερότητες σε κάθε φύλο αλλά και σε κάθε είδος ζώου.

Όλα τα ζώα καθοδηγούνται στην ζωή τους κυρίως από δυο βασικά ένστικτα, της επιβίωσης και της αναπαραγωγής. Την επιβίωση την φροντίζουμε εμείς με την καθημερινή διατροφή και την προστασία από εξωτερικούς κινδύνους. Το ένστικτο της αναπαραγωγής όμως , που είναι ιδιαίτερα ισχυρό σε όλα τα γεννητικά ακέραια κατοικίδια, όσο δεν αναπαράγονται παραμένει ανικανοποίητο

Οι εκδηλώσεις που βλέπουμε εμείς  στα αρσενικά  ζώα είναι οι εξής:

  • το συνεχές μαρκάρισμα με ούρα είτε στα δέντρα και τους τοίχους ,είτε ακόμα στα έπιπλα και στις κουρτίνες του σπιτιού ,
  • εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς κυρίως προς άλλα αρσενικά
  • τάσεις φυγής προς αναζήτηση θηλυκού με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους ενός ζώου μόνου και ελεύθερου στους δρόμους

Όσο δεν καλύπτεται αυτή η ανάγκη ,η οποία στα αρσενικά ζώα είναι καθημερινή,  ο οργανισμούς τους βιώνει μια μόνιμη κατάσταση στρες, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε εύκολα, με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων. Μια μικρή ένδειξη είναι ότι μερικά μειώνουν ή σταματούν την πρόσληψη τροφής όταν είναι κοντά σε κάποιο θηλυκό που  είναι στις γόνιμες ημέρες του.

Μετά από  την στείρωση όμως εξαλείφεται το ένστικτο της αναπαραγωγής και όλες αυτές οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την αναπαραγωγική δραστηριότητα σταματούν. Επίσης  μηδενίζονται οι όποιες πιθανότητες  να εμφανιστεί νεοπλασία στους όρχεις και τον προστάτη.  Ειδικότερα στον σκύλο λειτουργεί προληπτικά στην εμφάνιση καλοήθους υπερτροφίας και υπερπλασίας του προστάτη που με την πάροδο με της ηλικίας εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα αρσενικά, ενώ αν έχει ήδη εμφανιστεί λειτουργεί θεραπευτικά. Στους γάτους από την άλλη, με τα δαγκώματα, κατά τους τσακωμούς για την διεκδίκηση του θηλυκού, μεταδίδονται δυο ιογενή νοσήματα , η ιογενής ανοσοανεπάρκεια (FIV ) και η ιογενής λευχαιμία (Felv) , τα οποία είναι ανίατα και επικίνδυνα για ζωή τους. Επίσης δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι δημιουργούνται αποστήματα στα σημεία των δαγκωμάτων

Όσον αφορά στα θηλυκά ζώα η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Το ένστικτο της  αναπαραγωγής δεν επιδρά σε καθημερινή βάση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι  εξίσου ισχυρό. Στους θηλυκούς σκύλους  η αναπαραγωγική περίοδος εκδηλώνεται συνήθως ανά εξάμηνο για περίπου 15 ημέρες .  Στις γάτες επηρεάζεται από την φωτοπερίοδο, ετσι σε αυτές που ζουν έξω από το σπίτι εμφανίζεται από Μάρτιο εως και Σεπτέμβριο , ενώ στις αυστηρά οικόσιτες μπορεί να εμφανίζεται ακόμα όλο το χρόνο λόγω του τεχνητού φωτισμού στα σπίτια. Κύριο σύμπτωμα του οίστρου στους θηλυκούς σκύλους είναι η εμφάνιση αίματος στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ενώ στις γάτες το έντονο και απαιτητικό νιαούρισμα. Τότε πολλά θηλυκά εκδηλώνουν  τάσεις φυγής προς αναζήτηση αρσενικού αλλά και προσελκύουν πολλά αρσενικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει τότε είναι οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και κατ’ επεκταση η πληθώρα νεογνών που στην πλειοψηφία τους καταλήγουν αδέσποτα.

Ένας από τους βασικούς λόγους που πρέπει να γίνει στείρωση στα θηλυκά ζώα είναι να μηδενιστεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.  Ειδικότερα για τους θηλυκούς σκύλους η στείρωση έχει προληπτική δράση για την εκδήλωση του συνδρόμου της κυστικής υπερπλασίας του ενδομήτριου. Το σύνδρομο αυτό, που μπορεί να αποβεί απειλητικό για την ζωή τους, εμφανίζεται κυρίως σε θηλυκούς σκύλους μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν γεννήσει καθόλου η δεν γεννούν μετά από κάθε οίστρο. Συμπληρωματικά  αν η στείρωση γίνει σε πολύ μικρή ηλικία , ακριβώς μετά τον πρώτο οίστρο,  μειώνονται κατά 92 % οι πιθανότητες να εμφανίσουν νεοπλασίες στους μαστούς σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ μετά τον  τρίτο οίστρο δεν υπάρχει καμμιά επίδραση σε αυτό .

Επιπρόσθετα  πρέπει να σημειωθεί ότι με την σεξουαλική πράξη μεταδίδονται κάποια νοσήματα μεταξύ των οποίων είναι η λεισμανίωση και το αφροδίσιο μεταδοτικό νεόπλασμα.

Επιγραμματικά  ας αναφερθούμε στο τι είναι η στείρωση. Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται κάτω από γενική αναισθησία. Στα αρσενικά πραγματοποιείται εκτομή των όρχεων ενώ στα θηλυκά γίνεται αφαίρεση των ωοθηκών , των κεράτων της μήτρας και ενός τμήματος του σώματος της μήτρας με αποτέλεσμα την μόνιμη διακοπή της λειτουργίας του γεννητικού συστήματός τους.

Συμπερασματικά γιατί να στειρώσω το ζώο μου; Το στειρώνω για να έχω ένα σωματικά και συναισθηματικά υγιές κατοικίδιο. Το στειρώνω για να μην συμβάλλω στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.