Πυομήτρα του σκύλου

Πυομήτρα του σκύλου

Η πυομήτρα είναι η μια συχνή παθολογική κατάσταση που συναντάται σε υπερήλικους θηλυκούς σκύλους. Θεωρείται μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στα σκυλιά.

Με τον όρο «ΠΥΟΜΗΤΡΑ» ή «ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΥΣΤΙΚΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ»   εννοούμε την συλλογή παθολογικού εκκρίματος στη κοιλότητα της μήτρας και την υπερπλασία του ενδομήτριου.

Πριν προχωρήσουμε όμως στην ανάλυση της πυομήτρας πρέπει να δούμε τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτήν. Ο σκύλος είναι μονοκυκλικό ζώο. Αυτό σημαίνει ότι το γεννητικό του σύστημα εκδηλώνει έναν αναπαραγωγικό κύκλο που χωρίζεται σε τρία στάδια , τον πρόοιστρο , τον οίστρο και τον δίοιστρο,  ενώ στη συνέχεια το γεννητικό σύστημα μεταπίπτει  σε μια κατάσταση αδράνειας που λέγεται άνοιστρος και διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τον επόμενο κύκλο .Συνήθως τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των οίστρων είναι 6 μήνες. Στην φύση τις περισσότερες φορές τον οίστρο ακολουθεί εγκυμοσύνη. Έτσι, μετά τον οίστρο παράγεται σε ιδιαίτερα αυξημένες ποσότητες μια ορμόνη του γεννητικού συστήματος ,η προγεστερόνη, με σκοπό την υποστήριξη του κύησης και του εμβρύου. Όταν  όμως ένας οίστρος δεν οδηγήσει σε κύηση ,τότε η δράσης της προγεστερόνης στην μήτρα είναι καταστροφική. Πιο συγκεκριμένα ,προκαλεί υπερτροφία και υπερπλασία του ενδομήτριου, αύξηση των εκκρίσεων από τους αδένες της μήτρας και μείωση της συσπαστικότητας του μυομητρίου. Κάθε φορά που η σκύλα εκδηλώνει οίστρο και δεν συνοδεύεται από κύηση η κατάσταση στην μήτρα επιδεινώνεται γιατί όλες οι δυσμενείς επιδράσεις της προγεστερόνης αθροίζονται. Οπότε, σταδιακά η μήτρα χάνει την λειτουργικότητα της και μειώνεται εξαιρετικά η τοπική αμυντική της ικανότητα.

Μέσα στην μήτρα υπάρχουν βακτηρίδια που αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα της μήτρας .Κατά τη διάρκεια του οίστρου ο τράχηλος της μήτρας είναι ανοιχτός, οπότε εισέρχονται μέσα στην κοιλότητα της βακτηρίδια από τον εξωτερικό χώρο ,τα οποία όμως ο οργανισμός ,υπό φυσιολογικές συνθήκες καταφέρνει και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Με την πάροδο της ηλικίας μιας σκύλας που δεν αναπαράγεται ,όταν σε κάποιον επόμενο κύκλο ένα ισχυρά λοιμογόνο βακτηρίδιο εισέλθει σε αυτήν ,οι πιο πάνω επιδράσεις της προγεστερόνης στη μήτρα θα καταστήσουν αδύνατη την εξουδετέρωσή του ,οπότε θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα στο  σύνδρομο της κυστικής υπερπλασίας του ενδομήτριου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται για να μην εκδηλώνουν οι σκύλες κύκλο προκαλούν ανάλογα αποτελέσματα στη μήτρα και μάλιστα επιταχύνουν την όλη διαδικασία

Η πυομήτρα ταξινομείται σε ανοιχτή και κλειστή.

Τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά της νόσου. Αυτά που παρατηρούμε είναι κατάπτωση, ανορεξία, πολυουρία και πολυδιψία .Στην ανοιχτή πυομήτρα έχουμε ταυτόχρονα έξοδο παθολογικού εκκρίματος από το γεννητικό σύστημα. Στην κλειστή πυομήτρα υπάρχει έκκριμα ,αλλά μπορεί να έχουμε επιπλέον εμέτους, διάταση της κοιλίας και αδυναμία των οπίσθιων άκρων λόγω της διογκωμένης μήτρας.

Η κατάσταση γενικά θεωρείται επείγουσα ενώ η πρόγνωση της είναι επιφυλακτική ως δυσμενής. Η αντιμετώπιση της πυομήτρας είναι χειρουργική και φαρμακευτική. Η χειρουργική αντιμετώπιση της πυομήτρας είναι η άμεση ωοθηκυστερεκτομή (στείρωση )Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της πυομήτρας μπορεί να εφαρμοστεί σε ζώα με ήπια και ελαφρά συμπτώματα καθώς και σε ζώα μεγάλης αναπαραγωγικής αξίας .Χορηγούνται αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα και φάρμακα που βοηθούν να αποβληθεί το παθολογικό περιεχόμενο της μήτρας.

Έχοντας δει τη σοβαρότητα του νοσήματος ,γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητα της πρόληψης. Η πυομήτρα είναι μια πάθηση που συνδέεται στενότατα με τον «εκπολιτισμό» των ζώων. Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι αδύνατη η ελεύθερη αναπαραγωγή τους. Έτσι,η εφαρμογή ωοθηκυστερεκτομής (στείρωσης) σε όλες τις σκύλες που δε  χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή αποτελεί το πλέον ασφαλές και ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή του κινδύνου εμφάνισης της πυομήτρας.  Επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά σκευάσματα για την πρόληψη ή την καταστολή του οίστρου ,λόγω του κινδύνου να εμφανιστεί πυομήτρα ακόμα και στον αμέσως επόμενο κύκλο.